Cicák
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Képek
     
Linkek
     
Társoldalam

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

     
Cicákról
     
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Szórakozás
     
Szavazz!!
Lezárt szavazások
     
A macska tenyésztése

A macska tenyésztése

 

A macska tenyésztése és a kiscicák felnevelése rendkívül hálás feladat, de könnyen kudarchoz is vezethet. Az alábbiakban azokat a legfontosabb információkat foglaljuk össze, amivel a siker esélye növelhető.

Tartalom:

 

A macska ivarzása

 

A nőstény macska évente többször is ivarzik. Egy ivarzás mintegy 2-3 hétig tart. Ha nem termékenyül meg, akkor a nőstény 1-2 hét múlva újra ivarzani kezd. Ez több cikluson keresztül ismétlődik. Ősszel, amikor csökken a külső hőmérséklet és a megvilágított órák száma, szezonális szünet lép fel, aminek kezdete és vége az állat tartási körülményeitől is függ, de a legtöbb macska koratavasszal újra ivarzani kezd. Ez a macskáknál csak minimális vérzéssel jár, ami általában nem is észlelhető. Inkább a viselkedésbeli változások a jellemzőek: az ivarzó macska túlzottan barátságos, kedveskedik, sokat nyávog, hempergőzik, a tulajdonoshoz és a bútorokhoz dörgölőzik, igyekszik minden más módon is magára vonni a figyelmet. Ha ilyenkor megsimogatják, a legtöbb nőstény megemeli a farát és taposni kezd a hátulsó lábaival. Ezek a viselkedésbeli változások nagyon idegesítővé válhatnak, néha betegség tüneteinek vélik őket. Emellett az ivarzó nőstények kandúrokat vonzanak a házhoz, ami szintén kellemetlenségek forrása lehet.

 vissza a tartalomhoz

A pároztatás

Legkorábban akkor tenyészérett a macska, amikor már lezajlott néhány ivarzási ciklusa. Ha 5 éves korig nem kölykezett, akkor már nem tanácsos tenyésztésbe fogni, mert sokkal nagyobb a komplikációk veszélye. Ha nem kívánunk egy macskát tenyészteni, ajánlatos mielőbb ivartalaníttatni. Az állatvédelem alapja az ivartalanítás, ami az adott egyed szempontjából is számtalan előnnyel jár.

A nőstényeket fel kell készíteni a tenyésztésre. Csak akkor vágjon bele, ha fennállnak a megfelelő feltételek és a macska egészséges. Legalább 2 héttel a pároztatás előtt gondoskodjon a szükséges védőoltások beadatásáról és a parazita ellenes kezelésekről. Fontos, hogy fertőző és örökletes megbetegedésektől mentes kandúrt válasszon. A kandúrok sokkal eredményesebbek az általuk jól ismert környezetben, ezért pároztatás céljából ajánlott inkább a nőstényeket vinni hozzájuk. A pároztatás időpontja macska esetében nem annyira meghatározó, mint kutyánál, mert a nőstények peteleválása provokáltan, vagyis a párosodás hatására következik be. A legtöbb nőstény 3-4 párosodást igényel 24 órán belül ahhoz, hogy biztosan bekövetkezzen a peteleválás. Ha ez megtörtént, akkor 1-2 nap alatt befejeződik az ivarzás.  

 vissza a tartalomhoz

A vemhesség

A vemhesség hossza 60-67 nap között változik, átlagosan 63 napig tart. A vemhesség hossza legpontosabban a napok számlálásával határozható meg, ezért mindenféleképpen fel kell jegyezni a párzás időpontját vagy az ivarzás befejeződésének a dátumát. A vemhes anyát ajánlatos 3 hét után állatorvossal megvizsgáltatni. Ekkor a vemhesség már igazolható.

A várandós anyát a lehető legjobb minőségű kölyökmacska táppal etesse a vemhesség és a szoptatás ideje alatt! Ez minden szükséges tápanyagot biztosít az anya és a magzatok számára, ezért nem szükséges további vitamin-, kalcium- vagy egyéb ásványi anyag kiegészítésről gondoskodni. A vemhesség alatt az anyamacskák táplálékfelvétele a másfélszeresére nőhet, a szoptatás alatt pedig meghaladhatja a megszokott mennyiség dupláját is. Minden etetésnél gondoskodni kell a szükségletnek megfelelő minőségű, elegendő táplálékról és ajánlott növelni a napi etetések számát is. Néhány macskánál reggeli hányás léphet fel, amit a vemhesség végéig farkasétvágy kísérhet.

 vissza a tartalomhoz

Felkészülés az ellésre

Az ellés közeledtét sok macska a viselkedésével jelzi. Egyre szeretetteljesebben viselkednek és sok szeretetet, törődést igényelnek. Néha azonban váratlan ingerlékenység is felléphet, ezért legyen óvatos. A vemhesség vége felé biztonságos helyet keresnek az elléshez. Minél közelebb az ellés időpontja, annál nyugtalanabbul teszik ezt. Az utolsó 24 órában a legtöbb macska nem eszik, az ellés megindulását pedig zihálás jelzi. Ilyenkor kényelmetlenül érezhetik magukat egyedül és szinte ráakaszkodhatnak a tulajdonosukhoz. Néhány nappal az ellés előtt 37,8 C° alá eshet a testhőmérsékletük, ami különösen az utolsó 24 órára jellemző.

Ha a macska kapcsolata megfelelő a tulajdonosával, akkor nem kíván egyedül lenni az ellés alatt. Ha az ilyen macskát magára hagyják, akár vissza is tarthatja az ellést, amíg a tulajdonos hazaérkezik. Időben készítse elő az ellető ládát. Helyezze azt egy biztonságos, félreeső, árnyékos helyre. Elég nagynak kell ahhoz lennie, hogy a nőstény szabadon körbeforoghasson benne és a pereme elég alacsony legyen, hogy kilásson belőle. A láda alját több réteg újságpapírral bélelje. Ennek felső, beszennyeződött rétegét könnyen, az anya és az újszülöttek zavarása nélkül is eltávolíthatja.

 vissza a tartalomhoz

Az ellés

A legtöbb macska problémamentesen ellik. Ennek ellenére ajánlatos felügyelni, különösen az első ellés során, de később is, legalább az első kiscicák megszületéséig. Az ellés hossza változó. A rövid szőrű, kistestű fajták, mint pl. a sziámi, 1-2 órán belül befejezhetik. A hosszú szőrű, nagyfejű fajtáknál, mint a perzsa, általában hosszabb ideig tart. Ez utóbbiak nemritkán olyan nehezen ellenek, hogy akár 1 óránál hosszabb pihenésre is szükségük lehet két kiscica világrajövetele között. Néha az anya megellik 1-2 kiscicát, majd akár 24 óra is eltelhet a többi születése előtt. Ennek ellenére, ha az ellés nem fejeződik be néhány órán belül vagy a szünet meghaladja a 24 órát, akkor állatorvosi segítségre van szükség. 

A kiscicák leggyakrabban fejjel előre jönnek a világra. Kevesebb, mint 40 % születik farral, de ez is normális. A kiscicák burokban születnek, ami a méhlepény része. A méhlepény maradéka az után távozik, hogy a kiscicák megszülettek. Ez néha 24-48 óra múlva következik csak be. Természetes, ha az anya elfogyasztja ezt.  Ha az ellés normálisan folyik, akkor mindösszesen néhány összehúzódás szükséges egy-egy kiscica megszületéséhez. A kicsinyeknek 10 perccel az után, hogy láthatóvá váltak, el kell hagyniuk a szülőutat. Az anya ekkor a nyelvével szakítja fel a magzatburkot és kisegíti a kicsi száját és orrát. Ezután nyalogatja az arcát, majd teljesen letisztogatja és arrébb segíti őket. Az erős nyalogatás segíti a keringést, az újszülöttek felsírását és az első lélegzetvételeket, valamint segít felszárítani a bundájukat is. Az anya közben elrágja a köldökzsinórt mintegy 2-2,5 cm-re a hasfaltól. Ezután megeszi a magzatburkokat. Ha a magzat vagy a magzatvízzel teli magzatburok megjelenik, a tulajdonos segítséget nyújthat. Megnedvesített gézzel vagy tiszta, vékony ruhával fel lehet szakítani a magzatburkot és meg lehet fogni a kiscica fejét vagy lábait. Amikor összehúzódás jelentkezik, akkor az így megfogott magzatot lefelé, az anya hátulsó végtagjai felé húzza. Ha erős húzással sem tudja kisegíteni a kiscicát vagy az anya keservesen sír közben, azonnali állatorvosi beavatkozásra van szükség. 

Néha, különösen az első ellés során, az anya nem nyitja fel a magzatburkot és nem tisztogatja az újszülötteket. Ha ez néhány percen belül nem történik meg, a kiscica megfulladhat, ezért közbe kell avatkozni. Ilyenkor tiszta, nedves gézzel vagy ruhával tisztogassa meg a kicsinyek arcát, hogy eltávolítsa a burkot, a magzatvizet és elősegítse az első lélegzetvételeket. Ezután puha, meleg törülközővel dörzsölje őket, hogy támogassa a keringést és felszárítsa a bundát. A köldökzsinórt varrócérnával vagy fogselyemmel kösse el és tiszta ollóval vágja le mintegy 1,5 cm-re a hasfaltól. Ha túl hosszúra hagyja, akkor az zavarhatja később a kicsinyek mozgását, ha túl rövidre, az pedig fertőzési forrásul szolgálhat.  Ha a kiscicák magzatvizet lélegeztek be, akkor hangos, recsegő hangot adnak lélegzetvételkor és elkékül a nyelvük. Ilyenkor azonnali segítségre van szükségük. Tartsa úgy a kiscicát a két tenyere között, hogy onnan ki ne csúszhasson, a feje a hüvelyk- és a mutatóujj között legyen. Ezután kezdje el nagy ívben lóbálni lendületesen lefelé. Ekkor a gravitáció segíti a folyadék eltávozását a tüdőből. Ezt néhányszor ismételje meg, majd dörzsölje a fent leírt módon tovább a kiscicát. A rózsaszínűvé-pirossá váló nyelv jelzi, hogy sikeres volt a beavatkozás. Ha a nyelv újra elkékül, ismételje meg az eljárást.

Különösen nehezen ellő fajtáknál hasznos, ha előkészít egy második, száraz, meleg törülközőkkel kibélelt „inkubátor” dobozt is az újszülöttek számára. A törülközőket mikrohullámú sütőben melegítse fel előre.  (Természetesen a kiscicákat nem!) Miután az újszülött légzése stabilizálódott, ide, a kézmeleg törülközőkre helyezheti be, amíg az ellés be nem fejeződik. A meleg fenntartása nagyon fontos. Ezt melegítő párnával, melegvizes palackkal vagy infra lámpával érheti el. Ha elektromos melegítő párnát használ, akkor azt alacsony értékre állítsa és több rétegbe hajtott törülközővel izolálja a kiscicáktól. A forró vizes palackkal is így kell tenni, az infra lámpával pedig legyen különösen elővigyázatos. Ne feledje, az újszülöttek képtelenek elhúzódni a túl meleg hőforrásoktól. 

Miután az ellés befejeződik, távolítsa el a beszennyeződött újságpapírokat az ellető ládából. A dobozt puhán bélelje ki, majd tegye be a kiscicákat. Győződjön meg róla, hogy az anya vonakodás nélkül elfogadja-e őket és oldalt dőlve felkínálkozik-e a szoptatásukra. 24 órán belül ajánlott állatorvossal megvizsgáltatni az anyát és a kicsinyeket is. Az ellés után 3-7 napig véres hüvelyváladék ürülhet, ami normális. Ha ez egy hétnél hosszabb ideig tart, akkor szintén állatorvoshoz kell fordulni.

 vissza a tartalomhoz

Problémák az ellés során

 Habár a legtöbb macska segítség nélkül is könnyen megellik, szükség lehet állatorvosi segítségre. Erre minden esetben gondolni kell, ha

  1. 20 perces intenzív erőlködés ellenére sem születik meg a kiscica.
  2. nem tud a kiscica megszületni 10 perccel az után, hogy megjelenik a teste vagy a magzatburok a szülőútban.
  3. az anya hirtelen nagyon bágyadttá, elesetté válik.
  4. az anya testhőmérséklete meghaladja a 39.4 C°-ot (a végbélben mérve).
  5. tiszta vér ürül a hüvelyből több, mint 10 percen át.

A nehézellés megoldása történhet konzervatív úton és műtéttel is.  Ezt a vizsgálati lelet alapján dönti el az állatorvos.

Egy vagy több halvaszületés gyakran fordul elő az ellés során. A halott kiscicák ugyan minden gond nélkül megszülethetnek, de mert nem segítik mozgásukkal a szülőútba való beilleszkedést és az áthaladást, ezért gyakrabban okoznak nehézellést, mint az élve születettek. A halvaszületés okának meghatározása általában rendkívül összetett és költséges feladat, ezért az csak különösen indokolt esetekben ajánlott elvégeztetni.  

 vissza a tartalomhoz

A túl korai ellés

Esetenként néhány nappal a 60. nap előtt indul meg az ellés és a kiscicák éretlenül születnek. Ilyenkor az újszülöttek kicsik, soványak, kopaszok lehetnek, máskor gyengén szőrözöttek. Megmaradhatnak, de ez nagyon sok erőfeszítést igényel, mert az ilyen kiscicák könnyen kihűlnek, megfulladnak és sokszor képtelenek nyelni is. Néhány csak akkor képes szopni, ha közben tartják őket. A szopni nem tudókat megpróbálhatja szemcseppentővel, kis fecskendővel vagy cumisüveggel etetni, illetve gyomorszondával is táplálhatja. Ezek használatához kérje az állatorvos segítségét.

 vissza a tartalomhoz

Az újszülöttek                                                                             

Az anya ideje nagy részét a kicsinyeivel tölti az első napokban. Azoknak melegre és gyakori evésre van szükségük, ezért gyakran ellenőrizze a hőmérsékletüket és a jóllakottságukat. Ha az anya nem marad az ellető ládában, akkor a tulajdonosnak kell fenntartani annak a hőmérsékletét a korábban már leírt módszerek egyikével. A kezdetben 29,5-32,0 C° közötti hőmérsékletet néhány nap után fokozatosan csökkentse 26,5 C°-ra az első 7-10 nap végéig, majd 22,0 C°-ra a 4. hét végéig. Ha az alom nagy, ennél alacsonyabb hőmérséklet is elegendő lehet, mert a kiscicák összebújva melegítik egymást. Ha az anya nem érzi a kicsinyeit biztonságban vagy a láda felett túl sok a fény, akkor idegessé válhat. Ilyenkor takarással tegye a dobozt zártabbá, védettebbé és árnyékoltabbá. Ezért jó, ha a doboz eleve zárható.

Néhány állat, különösen az első ellés során sokkal idegesebb, mint a többi. Ezek megpróbálhatják elrejteni a kicsinyeiket, akár még a tulajdonos elől is. Az alom ismételt átköltöztetése veszélyt jelent a kicsinyekre, ezért az ilyen anyákat zavartalan, zárt helyen kell elhelyezni. Ha nem avatkozik időben közbe, az ilyen anyák akár meg is ölhetik a veszélyben érzett kicsinyeiket.

Az első két hét során a kiscicáknak enni és aludni kell a nap 90%-ában. Ha sírnak az etetés alatt vagy után, akkor betegek vagy nincs elég teje az anyának. Az újszülöttek különösen érzékenyek a fertőzésekre és akár 24 órán belül elpusztulhatnak. Ezért ha túl sokat sírnak, akkor azonnal forduljon állatorvoshoz. Ha elégtelen az anya teje, akkor napi 1-3 alkalommal kiegészítő etetésre lehet szükség. Ez minden ötnél nagyobb számú alom esetében eleve szükséges. Ilyenkor a kereskedelmi forgalomban kapható macska tejpótló tápszert használjon. Ezt az ajánlott adagban, 35-37.8 C°-ra felmelegítve, az alkaron tesztelve, testmelegen etesse. Ha nincs macska tejpótló, akkor kecsketejet is használhat. Ha kiegészítésként etet, akkor az ajánlott napi adag harmada-fele is elegendő, nehogy túletesse a kicsinyeket. A kiegészítő tejtáplálást addig folytassa, amíg a kicsik nem elég idősek, hogy kölyöktápot fogyasszanak. Ha az anya elpusztult, elutasítja az almot, nincsen teje vagy fertőzött, a kicsik sírnak. Ilyenkor akár az egész alom elpusztulhat 1-2 napon belül. A kicsiket mesterségesen kell felnevelni a fent leírt módon vagy próbálja meg más anyával adoptáltatni. Ha eteti őket, akkor a tejpótló tápon megadott teljes adagot etesse, 2 hetes életkor alatt 3-4 óránként, 2-4 hetes kor között pedig 6-8 óránként. Az elválasztást, vagyis a kölyöktápra való átszoktatást 3-4 hetes kor körül kezdheti meg.

 vissza a tartalomhoz

Az első hetek

Az elmondottak ne ijesszenek el senkit, mert általában nagyon kevés közreavatkozásra van szükség az első hetekben. A kiscicák csukott szemmel születnek, ami csak 1-2 hetes korban nyílik ki. Ha a szemhéjak duzzanatát vagy kidomborodását észleli, akkor óvatosan nyissa fel azokat. Ehhez langyos vízzel benedvesített vattacsomóval borogassa a szemeket a felnyitás előtt. Ha a duzzanat fertőzés következménye, akkor gennyes váladék ürül a felnyitás után, amit az állatorvos utasítása szerint kezeljen. Ha a szemhéjak nem nyílnak ki 2 hetes korig, akkor is forduljon állatorvoshoz.  A leghelyesebb, ha folyamatosan ellenőrzi és feljegyzi a kiscicák testtömeg-gyarapodását. Általában hetente megduplázódik a testsúlyuk. A kéthetes kiscicák már reagálnak a környezetükre és megpróbálnak felállni. Háromhetesen megpróbálnak kimászni az ellető ládából, négyhetesen pedig már járnak, szaladnak és játszanak is. 3,5-4 hetes kor között kezdje meg a kicsinyek etetését. Kezdetben tejpótlót vagy annak hiányában feles tejet adjon nekik egy lapos tányéron. Tegye ehhez a kiscicákat naponta 2-3 alkalommal, amíg maguktól el nem kezdik lefetyelni. Ehhez általában 1-3 napra van szükség. Ezt követően konzerv cicatápot keverjen hozzá, kezdetben hígra, később fokozatosan növelve a tápot és csökkentve tejpótlót, amíg 4-6 hetes korukra rá nem szoknak a konzervtápokra. A száraz tápok etetését csak ez után kezdje el.

 vissza a tartalomhoz

A tejláz (eklampszia)

Tejláz akkor lép fel, ha az anya kalcium tartaléka a kritikus érték alá csökken az erős tejtermelés következtében. Ez általában a választás előtt, a kicsinyek 3-5 hetes korában következik be és leginkább a nagy almot nevelő macskákat érinti. Ilyenkor az anya izomgörcsöket mutat, a lábai merevek, a mozgása görcsös és erősen zihál. Ez fél-egy órán belül akár elhulláshoz is vezethet, ezért azonnal forduljon állatorvoshoz.

 vissza a tartalomhoz

A választott cicák táplálása

A megfelelő táplálás alapvető jelentőségű az elválasztott kiscicák számára. Sok termék kapható kimondottan az ő igényeik kielégítésére. A kölyökmacska tápok ajánlottak a számukra 1 éves korig. Kaphatóak száraz és konzerv formában is. A száraz tápok sokkal olcsóbbak és elől hagyhatja a cicának, hogy az igénye szerint fogyasszon belőlük. Ilyenkor gyakran, kis adagokat fogyasztanak és legalább egy tucatszor esznek naponta. A konzervtápok változatosságot jelenthetnek, de nem táplálóbbak és nem kedveznek a szájhigiéniának sem. Sok cica többet eszik a kelleténél, ha a száraz táp mellé konzervtápot is kap, ezért elhízik.

Javasoljuk tehát, hogy az első hetek után csak a kölyökmacskák számára gyártott száraz tápot etessen. A felnőtt állatoknak ajánlott termékek nem felelnek meg a kiscicák igényeinek. Ne adjon nekik házi kosztot, ételmaradékot, hentesárut sem, mert bár azok esetleg vonzóbbak lehetnek a macskatápoknál, de szinte lehetetlen velük a macska táplálékigényét tökéletesen kielégíteni. A kutyatápok szintén alkalmatlanok a macska etetésére. A rendelkezésre álló választékból lehetőleg a neves gyártók jobb tápjait válassza. Ezek drágábbak ugyan, de általában megbízhatóbbak és egészségesebbek, mint az olcsó termékek.

 vissza a tartalomhoz

A kiscicák kezelései

A kiscicák gyakran bélférgesek. Ilyenkor visszamaradhatnak a fejlődésben, tartósan puha, esetleg véres az ürülékük, csökken az étvágyuk, gázossá, dobszerűen feszessé válik a hasuk, csomókban hullhat a szőrük és akár csökkenhet a testtömegük is. Egyes bélférgeket az anyjuktól kapnak el, másokat pedig a macskák a bélsarukkal vagy a bolhák terjesztenek. Ezek a bélférgek nagyon ritkán észlelhetőek a cicák ürülékében, de 3 hetes kor után bélsárvizsgálattal az állatorvos kimutathatja a petéiket. A gyógykezelés annak függvénye, hogy milyen parazitáról van szó. Óvakodjon a szabad kereskedelmi forgalomban kapható “féreghajtó hatású” készítményektől, mert azok általában nagyon megbízhatatlanok. A féregtelenítést leghelyesebb minden kiscicánál 3 hetes életkorban elkezdeni, majd 2-3 hetente ismételni. 

Bolhásság minden életkorban előfordulhat. Fiatal macskákra csak nagyon kevés hatékony és eléggé biztonságos bolhairtó készítmény kapható. Ezek kiválasztásához és a kezelés megtervezéséhez forduljon állatorvoshoz. A macska legtöbb parazitája az embert is megfertőzheti, ezért rendszeres védekezés ajánlott. Ha nem szakember által ajánlott készítményt használ, akkor legyen nagyon óvatos, mert sok közöttük a hatástalan, mások pedig, különösen a kutyák számára gyártottak, mérgezőek is.

A kiscicák anyai (az anya szervezete által termelt) ellenanyagokat kapnak a születésük előtt és az azt követő első napokban. Ezek többsége a méhlepényen át kerül a kiscicák keringésébe, más részük pedig az ellés után 1-3 napig az anyatejjel (föcstej). Ezek az anyai ellenanyagok aztán megvédik a kiscicákat a környezetben előforduló és az anyamacska által megismert (átvészelt) kórokozóktól. Ezért ajánlott emlékeztető oltást adni a tenyészállatoknak a pároztatást megelőzően. Az anyai ellenanyagok mennyisége fokozatosan csökken a cicák szervezetében és néhány hét után fogékonnyá válnak a fertőzésekre. Ezért 6 és 8 hetes életkor között tanácsos megkezdeni a védőoltásukat. Minden cicát ajánlott pánleukopénia és légzőszervi betegségek (herpesz- és kalicivírus) ellen beoltatni. A kijáró macskákat veszettség és leukémia ellen is oltassa be. Erről az első látogatások során az állatorvossal konzultáljon.  

Ha a cicák beteg, legyengült anyától származnak, nem szophatnak az első 1-3 napban, nem elegendő az anya teje, alacsony hőmérsékleten nevelkednek vagy megbetegednek, akkor kevesebb anyai ellenanyag jut a szervezetükbe és/vagy gyorsabb annak a kiürülése. Ilyenkor, ha fertőzött környezetbe kerülhetnek, akár 2-4 hetes korban is megkezdhető a védőoltásuk. Ezek olyan különleges esetek, amiről állatorvossal kell konzultálni.

 vissza a tartalomhoz

 

 

Ha tetszik ez az oldal, mondja el a barátjának is!
Töltse ki az összes mezőt, majd nyomja meg az "elküld" gombot. A barátja egy emailben kapja mag ennek az oldalnak a címét .

Az Ön neve:

Az Ön email címe:

A barát neve:

A barát email címe:

Üzenet:

 

 

     
Hírek

Szija!! Átalakítás alatt áll az oldal, pár nap múlva kész. :) 

 

 
 

 

     
Idő

     
Látogatók
Indulás: 2006-05-21
     

Tégy a kedvenc lapjaid közé! Katt ide!

     
Kódok
     
Chat

     
Szavazz!
Hogy tetszik az új design?

Legyen másik
Sztem jó
Szavazás állása
Lezárt szavazások
     

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt